Odprto pismo slovenski javnosti

Društvo za zdravje naroda v odprtem pismu slovenski javnosti opozarja na nesmortno delitev presežka finančnih sredstev ZZZS, ki ga želi Ministrstvo za zdravje razdeliti po svoji lastni presoji.

Društvo za zdravje naroda vsakodnevno spremlja aktivnosti, ki se izvajajo na področju zdravstva in njegovega financiranja. Nedavno so mediji poročali, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ustvaril presežek finančnih sredstev v višini 35 milijonov evrov, ki jih namerava v.d. generalnega direktorja ZZZS Samo Fakin razdeliti za zmanjšanje čakalnih dob na najnujnejše zdravstvene storitve. Ministrstvo za zdravje temu predlogu nasprotuje in želi ta finančna sredstva razdeliti po lastni presoji ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Po našem mnenju to vsekakor ni ustrezno, saj gre tovrstna odločitev ministrice v veliko škodo slovenskim bolnikom in izvajanju programov za skrajševanje čakalnih dob na zdravstvene storitve.

Predlog ZZZS je nujen, saj se je število bolnikov v čakalnih vrstah na zdravstvene storitve povečalo iz 170.000 na 201.000 bolnikov, kar ni sprejemljivo za slovensko zdravstvo tudi z vidika predolgega čakanja na nujne zdravstvene storitve. Prav tako se je povečala odsotnost z dela zaradi bolezni, in sicer iz 35.000 na 57.000 zavarovancev na dan, kar povzroča veliko gospodarsko škodo, ki si jo slovensko gospodarstvo ne bi smelo privoščiti.

V sled zapisanemu pozivamo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, da ministrstvo za zdravje upošteva predlog ZZZS, ki je najbolj smotrn in pošten. Ta presežek finančnih sredstev je namreč last zavarovancev, zato bi ga morali razporediti v korist zavarovancev.

Odprto pismo v originalu

Zadnje objave