Skrb za zdravje - temelj sodobne družbe

Društvo za zdravje naroda je svoje aktivnosti in namen delovanja predstavilo javnosti na predavanju akad. prof. dr. Metke Zorc, dr. med., članice upravnega odbora društva, z naslovom Skrb za zdravje – temelj sodobne družbe, ki ga je 20. aprila 2015 v Šenčurju organiziralo skupaj z Društvom na srcu operiranih. Predavanja se je udeležilo veliko število občanov in drugih obiskovalcev, ki so želeli zvedeti najnovejše smernice in napotke za zdrav način življenja v različnih starostnih obdobjih. 

 -

Gost predavanja zastopnik pacientovih pravic Alojz Rebič je predstavil delo in aktivnosti zastopnikov pacientovih pravic, ki lahko pacientu dajejo osnovne informacije, nudijo strokovno pomoč in dajejo konkretne usmeritve pri uveljavljanju pravic s področja zdravstvenega varstva, zdravstvenega zavarovanja in izvajanja zdravstvene dejavnosti. Pacient se lahko kadarkoli obrne na enega od zastopnikov pacientovih pravic, ki mu lahko svetuje, pomaga ali ga po pooblastilu celo zastopa pri uresničevanju pravic po Zakonu o pacientovih pravicah.

-

Namen dogodka je bil tudi sodelovanje udeležencev v razpravi, na kateri so se prepletale različne tematike, vezane na stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu.


Predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk je predstavil delovanje društva, katerega cilj je prizadevanje za boljši slovenski zdravstveni sistem. Večina udeležencev je bila mnenja, da je ustanovitev Društva za zdravje naroda izjemno pomembna, saj bo lahko društvo s svojimi aktivnostmi in ukrepi pomembno prispevalo k izboljšanju zdravstvenega sistema v Sloveniji.


 -

Akad. prof .dr. Metka Zorc je izpostavila številne koristne informacije o skrbi za zdravje, da bomo imeli tudi v starosti zdravo in kvalitetno življenje. Razvoj sveta, boljši pogoji življenja in višji standard so omogočili podaljšanje življenjske dobe tudi do pozne starosti devetdesetih let. S staranjem se povečuje incidenca različnih bolezni. V deželah razvitega sveta kot tudi v Sloveniji je pri starostnikih na prvem mestu obolevanja ateroskleroza koronarnega in perifernega ožilja ter bolezenski proces, ki prizadene srčne zaklopke. Uspešno operativno zdravljenje omogoči kvalitetno življenje tudi v pozni starosti. Večinoma lahko preprečimo ali odložimo začetek srčno žilnih bolezni.


-

Akad. prof. dr. Zorčeva je pri tem poudarila, da je osteoporoza ena glavnih težav oseb, starejših od 60 let. Vsakodnevna telesna aktivnost zmanjša tveganje za srčni infarkt za 50 odstotkov, znižuje krvni tlak, trigliceride in poviša HDL holesterol ter za 80 odstotkov zniža tveganje za demenco pri starejših od 70 let. Prav tako vsakodnevni sprehodi znižajo za tveganje za sladkorno bolezen za 50 odstotkov.Prenehanje kajenja pri katerikoli starosti izboljša zdravstveno stanje. Tveganje za srčno žilne bolezni se zniža za 50 odstotkov po enem letu brez cigarete. Po 15 letih brez kajenja je tveganje za srčno žilne bolezni enako kot pri tistih, ki nikoli niso kadili. Prav tako se zmanjša tveganje za pljučnega raka in emfizem. Po 10 do 15 letih brez cigarete je tveganje za pljučnega raka enako kot pri tistih, ki nikoli niso kadili.

Ob koncu predavanje je akad. prof. dr. Zorčeva predstavila vizijo razvoja preventive v slovenskem prostoru. »Politična vizija in podpora za zdravje naroda, napravimo to deželo srečno in zdravo, napravimo to deželo v evropskem prostoru kot oazo miru, zdravja in veselih ljudi. Računamo na skupno vizijo, z vizijo Društva za zdravje naroda.«


 -

 
 Zadnje objave
 

26. 3. 2020 - Poziv Društva za zdravje naroda slovenski javnosti več